Odbojka za početnike

Odbojka je sportska igra u kojoj se nadmeću dve ekipe, na igralištu (18 x 9 m) podeljenom mrežom. Postoje različite verzije ove igre prilagođene posebnim okolnostima (klasična odbojka, mini odbojka, odbojka za hendikepirane, odbojka na pesku, odbojka u bazenu, park odbojka, odbojka na snegu…), sa željom da se mnogostruke mogućnosti ove igre prilagode svima.

Cilj igre je uputiti loptu preko mreže da bi pala u protivničko polje i sprečiti protivnika da učini isto. Da bi loptu vratila u protivničko polje, ekipa ima pravo na tri dodira lopte (ne računajući, eventualni, dodir/e u bloku). Igra počinje servisom. Protivnička ekipa je prima, najčešće tzv. čekićem, i upućuje prema dizaču koji je diže (dodaje) smečeru, a on je upućuje ka protivničkom polju. Ekipa koja je servirala brani se blokiranjem iznad mreže. U slučaju da blok odbije loptu u igralište smečera, poen osvaja ekipa koja je blokirala, a ako lopta od bloka ode u aut (blok-aut) poen osvaja smečerova ekipa. U slučaju da lopta prođe pored bloka ekipa koja je servirala može se braniti igrom u polju i organizuje kontranapad. Nadigravanje se nastavlja sve dok lopta ne padne na igralište, ode u aut, ili ekipa ne uspe da je vrati na dozvoljen način. Posle svakog nadigravanja jedna ekipa osvaja poen. Kada jedna ekipa osvoji 25 poena (sa najmanje 2 poena razlike u odnosu na protivnika) osvaja set. Da bi se pobediio protivnik potrebno je osvojiti 3 seta. U slučaju rezultata 2:2 u setovima igra se peti, odlučujući set do 15 poena (sa najmanje 2 poena razlike u odnosu na protivnika).
Svi odbojkaši moraju da znaju svih 6 elemenata igre (servis, prijem servisa, dizanje lopte, smečiranje, blokiranje i igru u polju) jer ih na to primorava mudro pravilo tvorca odbojke Vilijema Morgana – rotacija igrača. Po tom pravilu igrači moraju da se pomere za jedno mesto u smeru kazaljki na satu nakon svakog oduzimanja servisa protivniku (ne nakon svakog osvojenog poena!). Oduzimanje servisa je situacija u kojoj osvajamo poen na protivnikov servis.
Utakmicu vodi 7 sudija; mreža za muškarce je visoka 2,43 m, a za žene 2,24 m; ekipa može da ima od 6 do 12 igrača…

Pogledajte još zanimljivih tekstova o odbojci dole: