5 godina Lucky Star-a

18.10.2013. | Vesti

 

 

            Odbojkaški klub ,,Lucky star“  navršio je ove godine pet godina postojanja. Tim povodom  osnivač i predsednik kluba Dalibor Lalovac  je internet sajtu ,,Škola odbojke”, dao intervju.

            ,,Klub je osnovan 12. oktobra 2008. godine. Moram priznati da je za tako kratak period postigao mnogo uspeha. Posle godinu dana rada imali smo 100 članova. Sada,  nakon pet godina, radimo sa preko 600 članova i polaznika. Na obuci dece radi 20 trenera. Oni su stručno-metodološki i didaktički potpuno spremni da odgovore najsavremenijim zahtevima pripreme mladih odbojkaša. 

Odakle vam ideja da formirate klub?

            ,,Radeći  u drugim sredinama ispekao sam trenerski zanat. Posmatrajući  kakve su greške pravljene u tim klubovima, potrudio sam se da to ispravim u svojoj školi odbojke. Niko se naučen nije rodio. Čovek se najbolje uči na svojim i tuđim greškama. Uočio sam te greške i u praksi pokušavam da sa svojim saradnicima to ispravim. U početku  nisam sve znao, ali godine rada čine nas boljim i uspešnijim. Zato smo stigli do ovih rezultata“.

 Kakvu ste ideju imali kada ste osnivali školu odbojke?

            ,,Naša osnovna ideja je da to bude mesto gde sva deca mogu da treniraju.  Prednost  ovakve škole odbojke, u odnosu na druge klubove, je ta što svako dete dobija priliku da se bavi  sportom. Mi ne radimo samo sa talentovanom decom. Deca su podeljena po uzrastu i nivou znanja, ali se svakome posvećuje  maksimalna stručna i metodološka pažnja“.

Kakva je organizacija kluba i na kojem principu radi škola?

            ,,Klub se sastoji iz šest škola odbojki. Svaka škola je podeljena na mlađu i stariju grupu. Ponekad su podele i ,,sitnije“ – da bi deca što bolje radila i imala veću pažnju trenera. Svaka škola odbojke ima prvog trenera kome pomažu pomoćnici.            

            Pored tih škola postoji još šest trenažnih grupa – pionira i pionirki, kadeta i kadetkinja, juniora i seniorki, kao i predpionira i predpionirki.

Sve naše muške selekcije igraju u beogradskom ,,Železničaru“, ali su to naša deca. Time omogućujemo najtalentovanijim dečacima i momcima da se sa vršnjacima dokazuju u ozbiljnom takmičenju.

Šta je to što ,,Lucky star“ izdvaja od drugih klubova?

,,Pored  toga  što radimo sa svim uzrasnim kategorijama, mi smo jedini klub u Beogradu, koji ima sopstvenu ligu. To je liga u kojoj se takmiče deca iz naše škole odbojke. Želimo da osete draž takmičenja, da saznaju kako je to biti deo tima, da se nauče življenju u kolektivu, da praktično spoznaju odbojkašku utakmicu“…

Koji su najveći uspesi kluba?

,,Najveći uspeh  ove godine su ostvarili naši pioniri.  Na prvenstvu Beograda bili su prvi, a na šampionatu Srbije zauzeli su drugo mesto.

U prvoj godini postojanja kadetkinje su osvojile prvo mesto u kategoriji A2. Takvim uspehom, za kratak period postojanja, retko koji klub se može pohvaliti“.

Ove  godine smo imali uspeha u ,,Ligi prijateljstva”  u kojoj su dečaci šestog razreda osvojili prvo mesto, dok su devojčice bile treće“.

Da li imate sponzore i kako se škola izdržava?

,,Sponzori uglavnom doprinose radu kluba kada su pred nama neka velika dešavanja. Recimo, kada organizujemo turnire ili kampove. Klub se gotovo isključivo izdržava od članirine. Još jedna specifičnost je ta da se selekcije same izdržavaju.

Lep i redak primer humanosti pokazao je jedan roditelj čije dete trenira u klubu. Taj čovek je ostavio pušenje samo zato da bi mogao da plati članarinu jednom detetu čiji roditelji nisu u mogućnosti da izdvoje sredstva za odbojku.

To nije usamljen primer. Ima i drugih roditelja, koji čine slična humana dela. Neki od njih plaćaju školarinu za drugu decu, participiraju u troškovima kampa, kupovine sportske opreme i rekvizita, samo zato da bi mogli da se bave sportom.

,,To su primeri koji našu školu prikazuju i u drugom svetlu. Zbog svega toga naš rad nas čini još ponosnijim, jer to pokazuje da smo zdrava sredina čije su ideje prepoznali i drugi dobri ljudi”, rekao je Lalovac.

Da li se neko već afirmisao iz vašeg kluba ili škole?

,,Naš pionir Aleksandar Perišić proglašen  je za najboljeg srednjeg blokera na prvenstvu Srbije u svom uzrastu. Takođe, on sada nastupa za pionirsku reprezentaciju Srbije sa kojom je učestovao na Balkanijadi“.

Šta smatrate lično vašim najvećim uspehom?

,,Većina klubova  ,,meri“  uspeh položajem na tabeli. Za mene je, međutim, najveći uspeh to što imamo 400 prosečne dece koju smo uveli u sport. Najveći ponos za mene je to što smo ,,klub zadovoljne i srećne dece“. Svako naše dete s radošću i nestrpljenjem dolazi na treninge.

Želimo da nastavimo u istom pravcu, jer nas radost dece, njihova posvećenost sportu i odbojci  još više motivišu da nastavimo da radimo i stvaramo zdravu i humanu omladinu”.

                                                                             Katarina Cvejić